Reisvoorbereiding voor de wintersport

Een goede reisvoorbereiding is voor alle vakanties en reizen essentieel. Hierdoor voorkom je onaangename en onnodige verrassingen onderweg en op de vakantiebestemming. Een wintersportvakantie vraagt vaak een iets andere voorbereiding dan een gemiddelde vakantie. We hebben daarom een aantal zaken die je voor je wintersportvakantie zou moeten regelen op een rijtje gezet. Het belangrijkste is om je gezond verstand te gebruiken. Neem geen onnodige risico’s vanwege misplaatste zuinigheid. Hierdoor kunnen financiële klappen en eventuele andere gevolgen voorkomen worden.

Winterbanden

Als je met de auto naar je wintersportbestemming reist dan ontkom je eigenlijk niet aan winterbanden. Sneeuw, ijs en koude omstandigheden vragen om een andere structuur van de banden dan zomerse omstandigheden. Zo is het rubber anders van samenstelling zodat de banden niet te hard worden in de winter en daardoor minder grip hebben. Belangrijker nog is de aangepaste lamelstructuur aan de buitenkant van de banden die er vooral op gericht zijn dat er geen sneeuw tussen blijft zitten.

Op veel Europese wintersportbestemmingen zijn winterbanden verplicht. Deze verplichting is soms alleen als borden het aangeven. Steeds vaker is er een verplichting om winterbanden te gebruiken zodra er winterse omstandigheden zijn. Wat hieronder verstaan wordt is soms niet altijd duidelijk, maar je begrijpt dat sneeuwval en ijzel op de weg daar zeker wel onder verstaan wordt. Mocht je dan toch met zomerbanden de weg op gaan dan breng je jezelf en anderen mogelijk onnodig in gevaar. Daarnaast ben je mogelijk niet verzekerd en/of loop je kans op een boete.

En de zogenaamde all season banden dan?
Er zijn ook zogenaamde ‘all season’ banden te koop. In het Nederlands worden deze vaak aangeduid als vierseizoenenbanden. Deze kun je in principe het hele jaar door gebruiken. Wettelijk en verzekeringstechnisch gezien mag je normaliter ook met deze all season banden rijden op plekken en momenten waarop winterbanden verplicht zijn. Of het slim is, is een tweede. Want dit zijn banden die compromissen sluiten, zodat ze ook in het zomerseizoen te gebruiken zijn. Dat merk je vooral in de tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Dan doet een all season band het beduidend minder goed dan een goede echte winterband, maar wel wat beter dan een zomerband. Ons advies is om met echte winterbanden op pad te gaan.

Winterbanden zijn een must als je op wintersport gaat

Sneeuwkettingen

Bij zware sneeuwval en/of steile wegen zijn winterbanden onder de auto vaak niet voldoende. Op sommige routes ontkom je niet aan het gebruik van sneeuwkettingen. Waar en wanneer hangt af van de lokale wetten en omstandigheden. Vaak wordt door middel van borden aangeduid waar sneeuwkettingen gebruikt mogen of moeten worden. Er zijn daartegenover ook plekken waar het gebruik van sneeuwkettingen juist door middel van verkeersborden expliciet verboden wordt.

In de meeste gevallen ontkom je er niet aan dat je sneeuwkettingen bij moet hebben. Ga je naar Sauerland of de Ardennen dan zal het allemaal wel loslopen, maar ga je de Alpen in dan moet je eigenlijk bijna verplicht met sneeuwkettingen op pad.

Je kunt er voor kiezen om sneeuwkettingen te kopen of te huren. Als je ieder jaar op wintersportvakantie wilt gaan is kopen vrijwel altijd de goedkoopste optie. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld je auto binnen een jaar (of twee) weer verkoopt of inruilt. Mocht je volgende auto een andere wielmaat/bandenmaat hebben dan heb je mogelijk ook een andere maat van de sneeuwkettingen nodig. Mocht je sneeuwkettingen willen kopen, kijk dan ook eens op Marktplaats. Daar worden altijd een groot aantal sneeuwkettingen in verschillende maten en soorten verkocht. Als je geluk hebt koop je zelfs een ongebruikte set.

Het is aan te raden om voor je naar de wintersport vertrekt een demonstratiefilmpje te kijken waarin getoond wordt hoe je sneeuwkettingen monteert en daarna weer demonteert. Ieder systeem heeft zijn eigen methode. Om te voorkomen dat je in barre weersomstandigheden aan het sukkelen bent op het moment dat het nodig is om de kettingen te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om thuis alvast een keertje (of twee) te oefenen.

Sneeuwketting om een wiel

Reisverzekering

Een reisverzekering is nooit verplicht, maar absoluut aan te raden als je een wintersport vakantie gaat vieren. De kans op een ongeluk is veel groter dan tijdens een normale vakantie. Daarnaast zijn de kosten die voort kunnen vloeien uit een eventueel ongeluk op de piste aan de hoge kant. Denk hierbij behalve ziekenhuisopname vooral aan de reddingsactie met banaan of helikopter en als je serieuze pech hebt de gipsvlucht terug naar Nederland. Een gemiddelde gipsvlucht kost al snel 5 tot 10 duizend euro per persoon. Let erop dat de reisverzekering die je afsluit een zogenaamde wintersportdekking heeft. Mocht je al een doorlopende reisverzekering hebben, kijk dan wel voor de zekerheid even of de wintersportdekking aanwezig is binnen de polis.

Tolvignetten

Voor verschillende landen heb je tolvignetten nodig als je snelwegen wilt gebruiken. In vrijwel 99% van de gevallen zul je inderdaad de snelwegen gebruiken als je door een land reist. Een uitzondering is als je gaat skiën of schaatsen aan het Tsjechische Lipnomeer. In dat geval zul je zelden of niet over Tsjechische snelwegen rijden. Een tolvignet heb je o.a. nodig voor Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Slovenië. In Frankrijk en Italië betaal je tol via tolstations langs de autosnelwegen.

Je kunt de tolvignetten vrijwel altijd bij tankstations voor de grens kopen. Om wachttijd te voorkomen bij drukte kun je ook je tolvignet al vooraf in Nederland kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij vignet-bestellen.nl.

In Duitsland betaal je geen tol, maar heb je mogelijk wel een milieusticker nodig om de Duitse binnensteden in te rijden. Dat is iets waar je tegenaan kunt lopen als je op weg naar je skigebied een tussenstop in Duitsland maakt. Een Duitse milieusticker moet je vooraf kopen, want deze stickers zijn gekoppeld aan het kenteken van je auto.

Koop vooraf je tolvignet

Skibox

Om ski’s te vervoeren naar de wintersportbestemming of ter plaatse kan een skibox handig zijn. Zo’n dakkoffer zorgt ervoor dat je niet lastig hoeft te doen met de ruimte in je auto of dat je ter plaatse met natte ski’s in de auto rond moet gaan rijden. Overweeg daarom om een skibox te kopen of te huren. Je huurt een dakkoffer die geschikt is voor ski’s al vanaf zo’n 40-50 euro per week. Mocht je er eentje aan willen schaffen kijk dan goed naar de afmetingen. Zorgt dat de ski’s er wel in passen, maar neem ook geen te grote dakkoffer. Ten alle tijde is de maximale belasting in een koffer 75 kilogram.

Conditie

Mensen vergeten weleens dat wintersport vooral ‘sport’ betekent. Een slechte lichamelijke conditie zorgt ervoor dat je minder wintersportplezier zult hebben. Je zult sneller moe zijn en gevoeliger zijn voor blessures. Kijk daarom wat je voorafgaand aan de wintersportvakantie kunt doen om de conditie op te krikken als dat nodig is. Wie regelmatig sport of beweegt die heeft vaak al wel voldoende basisconditie.

Lessen vooraf

Je kunt overwegen om vooraf al wat lessen te nemen. Dat kan in Nederland op bijvoorbeeld indoor skibanen of op borstelbanen. Of je vooraf al wat les in Nederland neemt of dat je ter plaatse met ski- of snowboardlessen begint is een persoonlijke keuze. Wij zijn van mening dat lessen vooraf het lessen ter plaatse niet kan vervangen als je voor de allereerste keer gaat skiën/snowboarden.



Dieet doorgeven

Steeds meer mensen volgen een dieet. Lactosevrije, glutenvrije of zoutloze diëten zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Mocht je een accommodatie met ontbijt en eventueel ook diner geboekt hebben, zorg er dan voor dat zij van tevoren weten dat je een dieet volgt en wat voor dieet dat is. Kijk misschien bij het boeken al of de accommodatie aangeeft aan alle dieetwensen te kunnen voldoen. Niets zeggen en ter plaatse maar kijken of het wel of niet lukt is vragen om problemen. Niet overal kunnen ze zomaar onaangekondigd inspringen op dieetwensen.

Dekens en voldoende eten/drinken in de auto

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat zorg er dan voor dat er dekens en warme kleding aanwezig is in de auto. Dit voor het geval dat je door weersomstandigheden strandt en misschien wel in de auto moet overnachten. Zonder draaiende motor is het heel lastig om je warm te houden.
Zorg ook voor voldoende eten en drinken in de auto voor onderweg als er een voorspelling is dat door drukte of slecht weer lange files kunnen komen. Grote kans dat je soms urenlang niet bij een tankstation kunt komen.

Voldoende brandstof in de auto

Zorg ervoor dat er altijd voldoende brandstof aanwezig is in je tank. Mocht je in een file terechtkomen dan loopt het brandstofverbruik al snel op. Mocht je krap in de brandstof zitten dan zou je daardoor een lege tank kunnen hebben voordat je een tankstation kunt bereiken. Wat veel mensen ook onderschatten is de afstand die er in het buitenland soms is tussen twee tankstations. De penetratie van plekken om te tanken ligt daar meestal veel lager dan in Nederland.

TIP: als je onderweg moet tanken, doe dat dan bij voorkeur niet langs de snelweg, maar in een dorp of stad net van de snelweg af. Dat scheelt je vaak redelijk wat in brandstofkosten. Dat kan je in Oostenrijk bijvoorbeeld wel tot 40 cent per liter schelen!

Zorg dat je op tijd tankt, zodat je voldoende brandstof hebt!

Geldigheid reisdocumenten

Dit lijkt een inkoppertje, maar check ruim voor je vertrekt of alle paspoorten en/of identiteitskaarten nog lang genoeg geldig zijn. Mocht dat niet het geval zijn regel dan op tijd nieuwe documenten. Reken op een wachttijd van tenminste een week na de aanvraag, tenzij dat je een flinke toeslag betaalt voor een spoedprocedure. Ook in het Schengengebied heb je kans op controles en ben je verplicht om jezelf te kunnen identificeren. Mocht je buiten de Europese Unie gaan skiën, kijk dan of je vooraf een (elektronisch) visum moet regelen. Dat moet bijvoorbeeld voor Amerika en Canada. Voor Amerika moet je minstens 72 uur van tevoren een ESTA aanvragen. Voor Canada heb je een eTA nodig. Beide elektronische visums kun je via internet regelen.

Noodnummers

Zet voordat je weggaat alle mogelijke noodnummers in je telefoon. Denk hierbij aan het alarmnummer (indien je buiten Europa gaat skiën), het nummer van de alarmcentrale van de autoverzekering, het nummer van de reisverzekering en het contactnummer van de reisorganisatie (als je daarmee te maken hebt) of de accommodatie waar je gaat overnachten.
Vergeet ook niet om aan thuisblijvers de reisinfo (route, bestemming en eventueel merk en kenteken van de auto) door te geven.

Materiaal in orde maken

Ga je met eigen materiaal op wintersport? Zorg er dan voor dat je ski’s, snowboards, schaatsen of andere materiaal in goede conditie zijn voor je vertrekt. Denk hierbij aan waxen, beschadigingen wegwerken, slijpen en dat soort zaken. Kijk ook even of je wintersportkleding nog past (groei in lengte bij kinderen of bij gewichtsverandering). Die dat op tijd, zodat je eventueel nog nieuwe kleding kunt gaan halen.

Zon

Veel beginnende wintersporters onderschatten de zon als ze op wintersportvakantie gaan. Op de pistes kan de zon flink schijnen en de combinatie van hoogte en reflectie op sneeuw zorgt voor een flinke hoeveelheid UV-straling. Niet voor niets dat wintersporters soms bruiner van vakantie thuiskomen dan van een weekje naar een strandbestemming. Het is belangrijk om je huid en je ogen te beschermen tegen de zon. Zorg daarom voor een goede zonnebril (bij voorkeur een skibril als je gaat sporten) en voor antizonnebrandcrème om de huis te beschermen. Gebruik hiervoor een speciale crème die bestand is tegen kou én zweten. Met beide factoren kun je immers te maken krijgen. Het beste is om een vettige crème te gebruiken, want gels en lotions zouden kunnen bevriezen. Er zijn speciale middelen voor de wintersport te koop. Die koop je vooral op de wintersportbestemmingen zelf. Gebruik bij voorkeur tenminste factor 30.

Het weer

Je kunt op wintersport te maken hebben met allerlei weersomstandigheden. Zelfs binnen een etmaal kunnen er soms flinke verschillen ontstaan. Zo is de lunch op een zonnige piste uit de wind vaak aangenaam warm, terwijl het bij bewolkt en winderig weer een heel stuk koeler aan kan voelen. Houd er bij de kledingkeuze rekening mee dat je met deze verschillende omstandigheden te maken kunt krijgen. Vermijd katoenen onderkleding (neemt vocht op en kan daardoor afkoelen) en werk met laagjes. Op die manier kun je snel wat uittrekken als het te warm zou worden.
Om je te beschermen tegen sneeuw en koude wind kun je een skimuts kopen die ook je gezicht grotendeels bedekt. Op die manier bescherm je je huid optimaal tegen de elementen van de natuur.

Wil je vooraf weten met wat voor weersomstandigheden je rekening zou moeten houden, kijk dan eens op klimaatinfo.nl waar je klimaatgegevens van duizenden bestemmingen vindt.

Het weer is een belangrijke factor op wintersport.